Pomidory w zalewie z cebulą

Pomidory w zalewie z cebulą to prosty i smaczny przepis na konserwację sezonowych pomidorów. Soczyste pomidory marynowane w zalewie z cebulą, octem, cukrem i przyprawami idealnie nadają się jako dodatek do dań mięsnych, kanapek czy sałatek. Ich intensywny smak doskonale komponuje się z wieloma potrawami, a dodatkowo można je przechowywać w słoiku i cieszyć się ich smakiem przez długi czas.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umieść wszystkie składniki na blat: cebulę, czosnek, pomidory, sok z cytryny, zioła prowansalskie, olej, sól, miód i słoiki.
  2. Dokładnie umyj pomidory i wybierz te mięsiste i twarde, które nie będą się rozpadać.
  3. Odkrój końcówki pomidorów i pokrój je na półcentymetrowe talarki.
  4. Pokrój cebulę w półplastry, a czosnek w plasterki.
  5. Układaj warzywa warstwami w słoikach najpierw pomidory, potem cebulę i czosnek, powtarzając warstwy, a na górze cebulę.
  6. Przygotuj zalewę: w oleju rozpuść miód, dodaj sok z cytryny, zioła prowansalskie i sól, dokładnie wymieszaj.
  7. Wlej przygotowaną zalewę do słoików z warzywami.
  8. Zakręć słoiki i umieść je w lodówce na całą noc.
  9. Przed podaniem delikatnie obracaj słoiki, aby zalewa oblepiała pomidory i cebulkę powtórz czynność kilka razy.
  10. Marynowane pomidory z cebulą są gotowe do spożycia idealne same lub jako dodatek do kanapek.
Pomidory w zalewie z cebulą

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pomidory w zalewie z cebulą, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up