Potrawka z indyka w sosie śmietanowym

Potrawka z indyka w sosie śmietanowym to lekki i aromatyczny obiad, który można przygotować w szybki sposób. Miękkie kawałki indyka duszone są w sosie z dodatkiem śmietany, warzyw i przypraw, co nadaje potrawce wyjątkowego smaku i konsystencji. Danie doskonale sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny, podane z ulubionymi dodatkami lub jako samodzielna propozycja na niedzielny obiadowy stół.
Składniki
Przygotowanie
- Posiekaj jedną dużą cebulę.
- Pokrój grzyby (8 uncji) i umyj je.
- Posiekaj kilka gałązek świeżego tymianku oraz garść pietruszki.
- Rozgrzej 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy w dużym garnku.
- Smaż grzyby aż będą miękkie i lekko zrumienione.
- Dodaj drugą łyżkę oliwy i cebulę
- Dodaj cztery ząbki czosnku (przez praskę) i smaż przez chwilę.
- Dodaj posiekaną bazylię.
- Deglazuje patelnię białym winem, ćwierć filiżanki.
- Przygotuj zasmażkę: roztop 5 łyżek masła, dodaj 5 łyżek mąki pszennej, podgrzewaj przez 2-3 minuty.
- Dodaj 1 filiżankę bulionu drobiowego, 2 filiżanki mleka, 2 filiżanki śmietany i wymieszaj
- Dodaj kawałki indyka (około 4 filiżanek).
- Dodaj 1 filiżankę mrożonych zielonych groszków.
- Dodaj posiekaną pietruszkę.
- Gotuj sos, aż zgęstnieje.
- Ugotuj 16 uncji makaronu (np
- Przygotuj premię z tartego parmezanu oraz bułki tartej i wymieszaj.
- Połącz makaron, sos i przygotowaną mieszankę.
- Przełóż całość do naczynia żaroodpornego.
- Posyp mieszanką parmezanu i bułki na wierzch.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 232 stopni Celsjusza przez 25 minut.
- Włóż danie pod broilera na kilka minut, aż skórka będzie chrupiąca i złocista.
- Wyjmij z piekarnika i delektuj się pyszną potrawką z indyka w sosie śmietanowym
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Potrawka z indyka w sosie śmietanowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również