Murzynek na oleju - prosty przepis na pyszny ciasto bez pieczenia

Murzynek na oleju to idealne ciasto bez pieczenia dla wszystkich miłośników słodkości. Z prostych składników w szybki sposób można przygotować pyszny deser, który zachwyci każdego. Ten przepis sprawdzi się doskonale na różne okazje, a przy tym nie wymaga dużego nakładu pracy. Smaczne i aromatyczne ciasto z pewnością zagości na naszych stołach częściej niż raz.

Składniki

Przygotowanie

  1. W dużym naczyniu wymieszać 4 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki cukru pudru, 2 jajka, 2 czubate łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej.
  2. Stopniowo dodawać 2 szklanki mleka, 1/2 szklanki oleju, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą.
  3. Dodać dżem śliwkowy (ok
  4. Przenieść ciasto do formy o wymiarach 36 cm x 24 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC
  5. Po upieczeniu murzynka, przygotować polewę czekoladową: W rondelku rozpuścić 125 g masła, dodać 1 łyżkę kakao, 2 łyżki mleka, 3 łyżki cukru pudru
  6. Gdy składniki polewy się rozpuszczą, zdjąć z ognia i kontynuować podgrzewanie jeszcze kilka minut.
  7. Zimne ciasto polać przygotowaną polewą czekoladową.
  8. W razie potrzeby, można udekorować kawałki murzynka posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.
  9. Smacznego!
Murzynek na oleju - prosty przepis na pyszny ciasto bez pieczenia

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Murzynek na oleju - prosty przepis na pyszny ciasto bez pieczenia, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up