Sajgonki z kurczakiem - pyszne i aromatyczne chińskie pierożki z soczystym nadzieniem z mielonego kurczaka

Sajgonki z kurczakiem to przepyszne chińskie pierożki, których nadzienie z soczystego, mielonego kurczaka jest pełne aromatycznych przypraw. Smakują wyśmienicie, a dzięki chrupiącej skórce są idealne na domową ucztę lub imprezę.

Składniki

Przygotowanie

  1. Poszatkować świeże zioła: miętę, natkę pietruszki oraz kawałek imbiru.
  2. Pokroić marchewkę na drobne słupki, a następnie w zapałeczki.
  3. Zalewać suszone grzyby mun wrzątkiem na 10-15 minut.
  4. Wrzucić makaron ryżowy do wrzącej wody, gotować przez 3-4 minuty, a następnie odcedzić i przestudzić.
  5. Poszatkować odcedzone grzyby mun.
  6. Poszatkować imbir i czosnek.
  7. Grzać patelnię z 15 ml oleju z ryżu, dodać czosnek i imbir, przysmażyć 1-2 minuty.
  8. Dodać szynkę wieprzową, podsmażyć, a następnie dodać marchewkę.
  9. Dodać 5 łyżek sosu sojowego i 4 łyżki sosu rybnego, mieszając przez 3-4 minuty.
  10. Przenieść farsz mięsny z marchewką do osobnej miski, dodać pozostałe składniki: jajko, świeże zioła i imbirem
  11. Zmoczyć papierki ryżowe w ciepłej wodzie, nadziać farszem (25 g na sajgonkę) i zawijać.
  12. Podgrzewać olej na patelni, smażyć sajgonki z obu stron do zrumienienia.
  13. Wykładać smażone sajgonki na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  14. Podawać sajgonki ciepłe z sosem słodko-chili.
  15. Na koniec podać sajgonki z sosem słodko-chili.
Sajgonki z kurczakiem - pyszne i aromatyczne chińskie pierożki z soczystym nadzieniem z mielonego kurczaka

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sajgonki z kurczakiem - pyszne i aromatyczne chińskie pierożki z soczystym nadzieniem z mielonego kurczaka, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up