Sałatka Cezar z kurczakiem i sosem czosnkowym

Sałatka Cezar z kurczakiem i sosem czosnkowym to klasyczne połączenie chrupiącej sałaty rzymskiej, grillowanego kurczaka, grzanek, startego parmezanu oraz aromatycznego sosu czosnkowego. Łączy w sobie świeżość warzyw z intensywnymi smakami marynowanego mięsa i ziołowego sosu, tworząc wyjątkowo smaczną i sycącą potrawę. Idealna propozycja na lekki obiad lub kolorowy dodatek do letniego grilla.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj marynatę do kurczaka z sokiem z cytryny, oliwą, czosnkiem i rozmarynem.
- Pokrój filety z piersi kurczaka na porcje i zamarynuj w przygotowanej marynacie przez co najmniej 30 minut (ale warto pozwolić na dłuższe marinowanie).
- Przygotuj domowe grzanki pokrój chleb na kostki, wymieszaj z masłem, oliwą, cebulą w proszku, czosnkiem w proszku, solą i pieprzem, a następnie upiecz w piekarniku aż zrobią się chrupiące i zrumienione.
- Przygotuj sos Cezar roztłucz czosnek i anchois w moździerzu, dodaj musztardę, majonez, jogurt grecki, sos Worcester, skórkę i sok z cytryny, sól, pieprz oraz dużą ilość startego parmezanu
- Pokrój sałatę Romaine na kawałki i umieść w dużej misce.
- Podsmaż lub upiecz kurczaka na patelni/grillu, a następnie pokrój na plastry.
- Dodaj pokrojone plastry kurczaka do sałaty.
- Dodaj przygotowany sos Cezar do sałaty i delikatnie wymieszaj, aby cała sałata była przykryta sosem.
- Na wierzch sałatki dodaj przygotowane grzanki.
- Posyp dużą ilością startego parmezanu.
- Podawaj i delektuj się sałatką Cezar z kurczakiem i sosem czosnkowym! Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka Cezar z kurczakiem i sosem czosnkowym, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.
Dodaj komentarz
Zalecamy również