Sernik z wiaderka z kaszą manną

Sernik z wiaderka z kaszą manną to prosty i oryginalny przepis na deser, który zachwyci nie tylko miłośników serów. Kasza mączna dodaje konsystencji sernika, a aromat wanilii podkreśla jego smak. To pyszna i zdrowa alternatywa dla klasycznego sernika, która zaskoczy i zachwyci wszystkich gości.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj składniki: półtora szklanki mąki pszennej, jedno jajko, pół szklanki oleju lub stopionego masła, pół szklanki cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia, 40 g kisielu, 1,2 kg sera krajanki, pół szklanki kaszy manny, 3 jajka, szklankę cukru, dwie szklanki mleka, jeden budyń.
- Zrób ciasto: połącz mąkę, jajko, olej lub masło, cukier, proszek do pieczenia i kisiel
- Przygotuj masę serową: do robota kuchennego dodaj jajka, mleko, kaszę mannę, cukier, budyń i ser pokrojony na kawałki
- Przygotuj formę do pieczenia i podziel ciasto na dwie części.
- Wyłóż większą część ciasta do formy, a mniejszą posyp wierzch sernika.
- Nałóż masę serową równomiernie na ciasto.
- Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez godzinę.
- Po upieczeniu, studź sernik w lekko uchylonym piekarniku.
- Posyp wierzch sernika pozostałym ciastem.
- Posyp całą powierzchnię sernika cukrem pudrem.
- Gotowy sernik można pokroić i podać
- To podstawowe kroki do wykonania przepisu na sernik z wiaderka z kaszą manną.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sernik z wiaderka z kaszą manną, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również