Strogonow z pieczarkami i kurczakiem

Strogonow z pieczarkami i kurczakiem to aromatyczne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Soczyste kawałki kurczaka i pieczarek podsmażamy z cebulą, a następnie dusimy w sosie ze śmietany i bulionu. Całość podajemy z pysznym makaronem lub ryżem. Prosty i szybki sposób na pyszny posiłek dla całej rodziny!

Składniki

Przygotowanie

  1. Nastaw patelnię na średni ogień i rozgrzej tłuszcz.
  2. Pokrój obraną cebulę w kostkę.
  3. Umyj i oczyść pieczarki, a następnie pokrój je w półplasterki.
  4. Pokrój czerwoną i żółtą paprykę w paski.
  5. Pokrój ogórki konserwowe w niewielką kostkę.
  6. Pokrój umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka w paski, posyp solą i czarnym pieprzem.
  7. Smaż kurczaka na rozgrzanej patelni przez około 5 minut, często mieszając
  8. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i szklij ją delikatnie.
  9. Dodaj pokrojone pieczarki do cebuli i smaż około 5 minut.
  10. Dodaj pokrojoną czerwoną i żółtą paprykę oraz ogórki, całość smaż około 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  11. Dodaj podsmażone mięso do warzyw, wlej bulion, wymieszaj i gotuj jeszcze 5-10 minut, aż warzywa będą miękkie.
  12. Dodaj koncentrat pomidorowy, ostrą i słodką paprykę oraz czarny pieprz
  13. W miseczce połącz mąkę z zimną wodą, a następnie wlej tę zawiesinę do garnka ze strogonowem.
  14. Mieszaj i gotuj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
  15. Podawaj przygotowane danie z pieczywem.
Strogonow z pieczarkami i kurczakiem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Strogonow z pieczarkami i kurczakiem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up