Strogonow z pieczarkami i kurczakiem

Strogonow z pieczarkami i kurczakiem to aromatyczne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Soczyste kawałki kurczaka i pieczarek podsmażamy z cebulą, a następnie dusimy w sosie ze śmietany i bulionu. Całość podajemy z pysznym makaronem lub ryżem. Prosty i szybki sposób na pyszny posiłek dla całej rodziny!
Składniki
Przygotowanie
- Nastaw patelnię na średni ogień i rozgrzej tłuszcz.
- Pokrój obraną cebulę w kostkę.
- Umyj i oczyść pieczarki, a następnie pokrój je w półplasterki.
- Pokrój czerwoną i żółtą paprykę w paski.
- Pokrój ogórki konserwowe w niewielką kostkę.
- Pokrój umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka w paski, posyp solą i czarnym pieprzem.
- Smaż kurczaka na rozgrzanej patelni przez około 5 minut, często mieszając
- W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i szklij ją delikatnie.
- Dodaj pokrojone pieczarki do cebuli i smaż około 5 minut.
- Dodaj pokrojoną czerwoną i żółtą paprykę oraz ogórki, całość smaż około 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj podsmażone mięso do warzyw, wlej bulion, wymieszaj i gotuj jeszcze 5-10 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, ostrą i słodką paprykę oraz czarny pieprz
- W miseczce połącz mąkę z zimną wodą, a następnie wlej tę zawiesinę do garnka ze strogonowem.
- Mieszaj i gotuj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
- Podawaj przygotowane danie z pieczywem.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Strogonow z pieczarkami i kurczakiem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również