Zapiekany makaron z jabłkami i cynamonem

Zapiekany makaron z jabłkami i cynamonem to pyszne i nietypowe danie, które idealnie sprawdzi się jako deser lub słodka przekąska. Połączenie chrupiących jabłek z aromatycznym cynamonem ucieszy podniebienie każdego łasucha. Prosty w przygotowaniu, ten przepis z pewnością zaskoczy i zachwyci Twoich gości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do około 180 stopni Celsjusza.
  2. Umyj jabłka, obierz je, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
  3. W misce wymieszaj jabłka z cynamonem i odrobiną cukru, aby się lekko skarmelizowały podczas pieczenia.
  4. Ugotuj makaron al dente, odcedź i odstaw na bok.
  5. W rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i zrumień na ciemnobrązowy karmel.
  6. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
  7. Dodaj starty ser i mieszaj, aż się rozpuści.
  8. Dodaj ugotowany makaron do sosu serowego i delikatnie wymieszaj.
  9. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż warstwę jabłek, następnie warstwę makaronu z sosem.
  10. Powtórz warstwy i na wierzchu posyp całość startym serem.
  11. Wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika i piecz około 25-30 minut, aż zapiekanka nabierze złocistego koloru.
  12. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i poczekaj chwilę, aby przestygła, przed podaniem
Zapiekany makaron z jabłkami i cynamonem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekany makaron z jabłkami i cynamonem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up