Żurek z butelki: prosty przepis na tradycyjną zupę kwasową

Żurek z butelki to prosty i szybki sposób na przygotowanie tradycyjnej zupy kwasowej. Wystarczy połączyć żurek z wodą, dodać przyprawy i gotować, aż zupa zgęstnieje. Danie doskonale nadaje się na obiad czy tradycyjne świąteczne posiłki.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy z oliwek.
  2. Pokroić drobno marchewkę i selera.
  3. Do garnka z cebulą dodać przyprawy, liść laurowy, ziele angielskie oraz pokrojone warzywa.
  4. Zalać wszystko bulionem jarzynowym i gotować 15 minut na średnim ogniu.
  5. Dodać pokrojone ziemniaki i gotować kolejne 15 minut.
  6. Dodać zakwas do garnka.
  7. Doprawić żurek solą, pieprzem, chrzanem i dwiema łyżkami majeranku.
  8. Zagotować całość.
  9. Na końcu dodać dwie łyżki śmietany, uprzednio zahartowanej.
  10. Podawać żurek tradycyjnie z ugotowanym jajkiem.
Żurek z butelki: prosty przepis na tradycyjną zupę kwasową

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Żurek z butelki: prosty przepis na tradycyjną zupę kwasową, możesz odwiedzić kategorię Zupy.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up