Ptasie mleczko według przepisu Siostry Anastazji

Ptasie mleczko według przepisu Siostry Anastazji to pyszna i delikatna pianka z białek, galaretki i czekolady. Przepis Siostry Anastazji gwarantuje doskonały smak i konsystencję tego słodkiego deseru, który sprawdzi się na każdą okazję.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubij jajka i cukier przez 15 minut na najwyższych obrotach miksera.
  2. W misce wymieszaj mąkę pszeniczną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia.
  3. Stopniowo dodawaj suche składniki do ubitych jajek, delikatnie mieszając.
  4. Dodaj rozpuszczone i przestudzone masło, ponownie wymieszaj.
  5. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj.
  6. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C (z grzałką górną i dolną lub 165°C z termoobiegiem) przez 35-45 minut.
  7. Po upieczeniu i przestudzeniu ciasta, przekrój je na dwa równe blaty.
  8. Nasać blaty ciasta przygotowanym ponczem (kawa, cukier, sok z cytryny).
  9. Ubij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem, dodaj kwaśną śmietanę i żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie
  10. Na pierwszy blat ciasta rozłóż 3/4 kremu, przykryj drugim blatem nasączonym biszkoptem.
  11. Wstaw ciasto do lodówki na chwilę.
  12. Rozpuść masło z cukrem pudrem, kakao i wodą, odstaw do przestygnięcia.
  13. Po wystudzeniu polej ciasto przygotowaną polewą i udekoruj resztą kremu z rękawa cukierniczego.
  14. Smacznego!
Ptasie mleczko według przepisu Siostry Anastazji

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ptasie mleczko według przepisu Siostry Anastazji, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up