Jak zrobić pyszne ptasie mleczko z sera z wiaderka?

Ptasie mleczko z sera z wiaderka to prosty i pyszny deser, który zaskoczy smakiem i konsystencją. Aby go przyrządzić, wystarczy połączyć serek homogenizowany z galaretką i ubitą śmietaną, a następnie schłodzić w lodówce. Efektem będzie delikatny, kremowy deser, który świetnie sprawdzi się na każdą okazję.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj formę lub pojemnik i wyłóż go folią spożywczą.
- Ułóż herbatniki na dnie formy.
- Przygotuj piankę:
- W misie miksera wlej 250 ml wrzącej wody.
- Wsyp 2 galaretki cytrynowe i dodaj 2 łyżki cukru pudru.
- Ubijaj galaretkę mikserem, zwiększając stopniowo obroty, aż do uzyskania gęstej, jaśniejszej masy.
- Dodaj 1 lub 2 łyżki soku z cytryny dla intensyfikacji smaku.
- Po około 10-15 minutach ubijania, gdy pianka będzie gotowa, wyłóż ją na herbatniki.
- Przykryj piankę drugą warstwą herbatników.
- Przygotuj polewę czekoladową:
- Podgrzej pół tabliczki czekolady mlecznej z 2 łyżkami mleka.
- Po rozpuszczeniu czekolady, wylej ją na herbatniki i równomiernie rozprowadź.
- Opcjonalnie udekoruj białą czekoladą.
- Wstaw deser na kilka godzin do lodówki, aby herbatniki zmiękły.
- Najlepiej przygotować wieczorem, aby rano już kroić gotowe ptasie mleczko.
- Wyjmij ptasie mleczko z formy, odłóż folię, pokrój na kawałki i podawaj
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Jak zrobić pyszne ptasie mleczko z sera z wiaderka?, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również