Puszysty jabłecznik z przeszłości

Puszysty jabłecznik z przeszłości to pyszne i aromatyczne ciasto, które zachwyci każdego miłośnika tradycyjnych smaków. Charakteryzuje się puszystym ciastem z dodatkiem cynamonu oraz obfitą warstwą soczystych kawałków jabłek. To idealna propozycja na deser do kawy lub herbaty, który sprawi, że poczujesz się jak w domu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obranie i zetrzec jabłka na tarce na grubych oczkach lub użyć malaksera
  2. W oddzielnej misce zmiksować miękkie masło, szklankę cukru i cukier waniliowy, aż masa stanie się biała i puszysta.
  3. Dodawać po jednym żółtku, miksując ciągle.
  4. Przesiać 3 szklanki mąki i partiami dodawać do masy, dodając jednocześnie pół szklanki letniego mleka i 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  5. Ubijać 5 białek jaj z odrobiną soli na białą pianę
  6. Podzielić ciasto na dwie części (mniejszą i większą)
  7. Na ciasto dodać wyłożone jabłka, a następnie przykryć resztą ciasta.
  8. Piec ciasto około 60 minut bez termoobiegu, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół), na drugiej półce od dołu.
  9. Przygotować lukier mieszając szklankę cukru pudru z kilkoma łyżkami gorącej wody, a następnie polewać nim ciasto po upieczeniu
  10. Gotowe! Można podawać pulchny jabłecznik z dawnych lat.
Puszysty jabłecznik z przeszłości

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Puszysty jabłecznik z przeszłości, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up