Risotto ze szparagami i kurczakiem

Risotto ze szparagami i kurczakiem to wyjątkowo aromatyczne danie, które zachwyca zrównoważoną kombinacją kremowego ryżu, delikatnego kurczaka i świeżych, lekko chrupiących szparagów. Doskonale nadaje się na obiad lub elegancką kolację i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni włoskiej.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić 250g piersi z kurczaka oraz szalotkę w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. Wrzucić pokrojoną szalotkę i czosnek na rozgrzaną oliwę, smażyć aż się zeszkli.
  3. Dodać pokrojonego kurczaka, doprawić solą i pieprzem.
  4. Wrzucić na patelnię ryż do risotto (jedna szklanka), przesmażyć go z cebulą i kurczakiem.
  5. Dodać pół szklanki białego wytrawnego wina i gotować, aż alkohol wyparuje.
  6. Pokroić szparagi na drobne kawałki, zostawiając główki w całości.
  7. Partiami wlewać bulion (warzywny lub rosół), wlewając po pół szklanki i czekając aż ryż wchłonie wodę, a następnie dodając kolejną porcję.
  8. Przyprawić risotto: dodać pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki słodkiej papryki i jedną trzecią łyżeczki papryki ostrej.
  9. Dodać odrobinę masła (około dwóch łyżek) i pół szklanki startego parmezanu, zostawiając trochę sera do posypania potrawy przed podaniem.
  10. Podawać risotto ze szparagami i kurczakiem posypane resztą sera
Risotto ze szparagami i kurczakiem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Risotto ze szparagami i kurczakiem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up