Risotto ze szparagami i kurczakiem

Risotto ze szparagami i kurczakiem to wyjątkowo aromatyczne danie, które zachwyca zrównoważoną kombinacją kremowego ryżu, delikatnego kurczaka i świeżych, lekko chrupiących szparagów. Doskonale nadaje się na obiad lub elegancką kolację i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni włoskiej.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić 250g piersi z kurczaka oraz szalotkę w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę.
- Wrzucić pokrojoną szalotkę i czosnek na rozgrzaną oliwę, smażyć aż się zeszkli.
- Dodać pokrojonego kurczaka, doprawić solą i pieprzem.
- Wrzucić na patelnię ryż do risotto (jedna szklanka), przesmażyć go z cebulą i kurczakiem.
- Dodać pół szklanki białego wytrawnego wina i gotować, aż alkohol wyparuje.
- Pokroić szparagi na drobne kawałki, zostawiając główki w całości.
- Partiami wlewać bulion (warzywny lub rosół), wlewając po pół szklanki i czekając aż ryż wchłonie wodę, a następnie dodając kolejną porcję.
- Przyprawić risotto: dodać pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki słodkiej papryki i jedną trzecią łyżeczki papryki ostrej.
- Dodać odrobinę masła (około dwóch łyżek) i pół szklanki startego parmezanu, zostawiając trochę sera do posypania potrawy przed podaniem.
- Podawać risotto ze szparagami i kurczakiem posypane resztą sera
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Risotto ze szparagami i kurczakiem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również