Roladki z bakłażana z serem i orzechami włoskimi

Roladki z bakłażana z serem i orzechami włoskimi to pyszna i zdrowa przekąska idealna do podania na przyjęciach lub jako lekki posiłek. Bakłażany są duszone, a następnie zwinięte z serem pleśniowym lub kozim i posypane chrupkimi orzechami włoskimi, co nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu. To danie z pewnością zaskoczy wszystkich gości swoim nietypowym połączeniem smaków.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej rondel i posiekaj bakłażana na cienkie, podłużne plastry.
- Rozgrzej oliwę na dużej patelni z dobrą, granitową powłoką i smaż plastry bakłażana przyprawiając solą i pieprzem.
- Na rondelku rozgrzej orzechy włoskie, aż wydobędą swój aromat, dodając oliwę.
- Dodaj posiekaną szalotkę i ostrą papryczkę chilli do orzechów
- Dodaj drobno pokrojoną kostkę końcówek bakłażana do rondelka i smaż wszystko przez kilka minut.
- W misce wymieszaj orzechy z kozim serkiem, posiekaną natką pietruszki, pieprzem, solą i miodem.
- Połącz bakłażany z mieszanką serowo-orzechową i wymieszaj.
- Nałóż farsz na plastry bakłażana, zwiń je w roladki.
- Przed podaniem posyp roladki posiekaną kolendrą
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Roladki z bakłażana z serem i orzechami włoskimi, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również