Roladki z bakłażana z serem i orzechami włoskimi

Roladki z bakłażana z serem i orzechami włoskimi to pyszna i zdrowa przekąska idealna do podania na przyjęciach lub jako lekki posiłek. Bakłażany są duszone, a następnie zwinięte z serem pleśniowym lub kozim i posypane chrupkimi orzechami włoskimi, co nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu. To danie z pewnością zaskoczy wszystkich gości swoim nietypowym połączeniem smaków.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej rondel i posiekaj bakłażana na cienkie, podłużne plastry.
  2. Rozgrzej oliwę na dużej patelni z dobrą, granitową powłoką i smaż plastry bakłażana przyprawiając solą i pieprzem.
  3. Na rondelku rozgrzej orzechy włoskie, aż wydobędą swój aromat, dodając oliwę.
  4. Dodaj posiekaną szalotkę i ostrą papryczkę chilli do orzechów
  5. Dodaj drobno pokrojoną kostkę końcówek bakłażana do rondelka i smaż wszystko przez kilka minut.
  6. W misce wymieszaj orzechy z kozim serkiem, posiekaną natką pietruszki, pieprzem, solą i miodem.
  7. Połącz bakłażany z mieszanką serowo-orzechową i wymieszaj.
  8. Nałóż farsz na plastry bakłażana, zwiń je w roladki.
  9. Przed podaniem posyp roladki posiekaną kolendrą
Roladki z bakłażana z serem i orzechami włoskimi

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Roladki z bakłażana z serem i orzechami włoskimi, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up