Ryba w porach z piekarnika

Ryba w porach z piekarnika to prosty i smaczny sposób na przygotowanie zdrowego dania. Pory nadają rybie delikatny smak, a pieczenie w piekarniku sprawia, że mięso staje się soczyste i aromatyczne. To idealna propozycja na obiad dla całej rodziny, która zachwyci miłośników zdrowej kuchni.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj składniki: dorsza (filety lub polędwice), sól, pieprz, sok z cytryny, pora (300g), białe wino półwytrawne (200g), śmietanę 30% (200g), mąkę pszenną typ 450 (1 kopiasta łyżka), masło klarowane (1 kopiasta łyżka), cebule czerwone (2 sztuki).
  2. Marynowanie ryby: Oczyść dorsza z ewentualnych skór
  3. Przygotowanie sosu: Rozgrzej masło klarowane na patelni i podsmaż cebulę pokrojoną w piórka
  4. Przygotowanie do pieczenia: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
  5. Pieczenie: Włóż naczynie z rybą do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C (20-25 minut dla małych naczyń, 30-35 minut dla większych naczyń).
  6. Sprawdzenie gotowości: Po upływie czasu sprawdź, czy ryba jest dobrze upieczona wewnątrz
  7. Podawanie: Podawaj rybę w porach gorącą, udekorowaną cebulą i sosem
Ryba w porach z piekarnika

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ryba w porach z piekarnika, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up