Ryba w sosie porowym zapiekana

Ryba w sosie porowym zapiekana to aromatyczne i zdrowe danie, które zachwyca delikatnym smakiem i chrupiącą skórką. Łosoś lub dorsz pieczone są w aromatycznym sosie z porów, pod którym ukrywa się delikatne mięso ryby. Danie to doskonale sprawdza się na obiad czy kolację, zachęcając do sięgnięcia po kolejną porcję.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj składniki: filety z ryby, cebulę, marchew, paprykę, ser żółty, mąkę ziemniaczaną, kwaśną śmietanę, musztardę, koperek, pieprz cytrynowy, olej, pieprz i sól.
  2. Pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchew, a paprykę pokrój w drobną kostkę.
  3. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj startą marchew i podsmaż przez 3-4 minuty.
  4. Dodaj pokrojoną paprykę, dopraw solą i pieprzem, mieszaj i smaż jeszcze 2 minuty
  5. Siekamy koper, mieszamy śmietanę, musztardę, sól i pieprz, dodaj połowę koperku
  6. Pokrój filety z ryby na mniejsze kawałki, posyp solą i cytrynowym pieprzem
  7. Dodaj podsmażoną marchew z cebulą do ryby, dokładnie wymieszaj.
  8. Układaj filety w naczyniu do zapiekania, polej przygotowanym sosem i rozprowadź równomiernie.
  9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30-40 minut (grzałka góra-dół).
  10. Zetrzyj ser żółty na zapiekankę, posyp i piecz jeszcze przez 5 minut.
  11. Posyp gotową potrawę posiekanym koprem i podawaj
Ryba w sosie porowym zapiekana

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ryba w sosie porowym zapiekana, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up