Sałatka z camembertem i gruszką

Sałatka z camembertem i gruszką to lekka i pyszna kombinacja smaków. Świeża sałata, słodka gruszka i kremowy camembert idealnie ze sobą komponują, tworząc doskonały kontrast. To świetny wybór na letni obiad lub kolację, który zachwyci zarówno miłośników sałatek, jak i serów.
Składniki
Przygotowanie
- Krok pierwszy: Karmelizowane gruszki
- Gruszki kroimy na 8 kawałków, usuwając ogryzek.
- Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżkę masła.
- Układamy kawałki gruszek na patelni, wyciskamy sok z połowy cytryny.
- Smażymy gruszki kilka minut, aż staną się lekko szkliste.
- Polewamy je łyżką miodu i smażymy chwilę, aż miód się karmelizuje.
- Odstawiamy gruszki do ostygnięcia.
- Krok drugi: Przygotowanie sałatki
- Na półmisek układamy młode listki szpinaku i rukoli (można użyć innych liści sałaty).
- Kroić szynkę szwarcwaldzką lub parmeńską na mniejsze kawałki i układać na liściach sałaty.
- Kroić ser camembert lub gorgonzolę na kawałki i również układać na sałatce.
- Krok trzeci: Przygotowanie sosu
- W miseczce mieszamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, łyżeczkę musztardy miodowej, sok z połowy pomarańczy, sól i pieprz.
- Krok czwarty:
- Po wystudzeniu gruszek układamy je na sałatce.
- Polewamy całkowicie sosem.
- Krok piąty:
- Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka z camembertem i gruszką, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.
Dodaj komentarz
Zalecamy również