Sałatka z groszkiem i ogórkiem kiszonym

Sałatka z groszkiem i ogórkiem kiszonym to lekka i orzeźwiająca potrawa, idealna na ciepłe dni. Połączenie chrupiącego groszku, kwaśnych ogórków kiszonych i świeżej zielonej sałaty tworzy pyszną kombinację smaków. Potrawę można podać jako dodatek do obiadu lub jako lekką przekąskę. Prosty w przygotowaniu przepis sprawi, że sałatka będzie idealna na szybki posiłek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Gotujemy 6 jajek przez 9 minut.
  2. Moczymy 1 por w wrzącej wodzie, a następnie zostawiamy do ostygnięcia.
  3. Kiedy jajka i por ostygną, obieramy i kroimy na drobną kostkę.
  4. Kroimy 6 ogórków konserwowych, 200 g szynki konserwowej, 200 g sera goudy na drobną kostkę.
  5. Odsączamy 180 g kukurydzy konserwowej.
  6. W misce mieszamy jajka, pora, ogórki, szynkę, ser, kukurydzę.
  7. Dodajemy 4 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczkę musztardy, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
  8. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, a następnie odstawiamy sałatkę do lodówki na minimum 30 minut.
  9. Sałatkę z groszkiem i ogórkiem kiszonym podajemy schłodzoną.
  10. Smacznego!
Sałatka z groszkiem i ogórkiem kiszonym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka z groszkiem i ogórkiem kiszonym, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up