Sałatka z groszkiem i ogórkiem kiszonym

Sałatka z groszkiem i ogórkiem kiszonym to lekka i orzeźwiająca potrawa, idealna na ciepłe dni. Połączenie chrupiącego groszku, kwaśnych ogórków kiszonych i świeżej zielonej sałaty tworzy pyszną kombinację smaków. Potrawę można podać jako dodatek do obiadu lub jako lekką przekąskę. Prosty w przygotowaniu przepis sprawi, że sałatka będzie idealna na szybki posiłek.
Składniki
Przygotowanie
- Gotujemy 6 jajek przez 9 minut.
- Moczymy 1 por w wrzącej wodzie, a następnie zostawiamy do ostygnięcia.
- Kiedy jajka i por ostygną, obieramy i kroimy na drobną kostkę.
- Kroimy 6 ogórków konserwowych, 200 g szynki konserwowej, 200 g sera goudy na drobną kostkę.
- Odsączamy 180 g kukurydzy konserwowej.
- W misce mieszamy jajka, pora, ogórki, szynkę, ser, kukurydzę.
- Dodajemy 4 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczkę musztardy, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
- Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, a następnie odstawiamy sałatkę do lodówki na minimum 30 minut.
- Sałatkę z groszkiem i ogórkiem kiszonym podajemy schłodzoną.
- Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka z groszkiem i ogórkiem kiszonym, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.
Dodaj komentarz
Zalecamy również