Sałatka z karmelizowaną gruszką i serem pleśniowym

Sałatka z karmelizowaną gruszką i serem pleśniowym to aromatyczne danie, które łączy w sobie słodkie nuty owocu z intensywnym smakiem sera. Soczysta gruszka, delikatnie karmelizowana, nadaje sałatce wyjątkowego charakteru, który doskonale komponuje się z pikantnością seru pleśniowego. To prosty, ale wykwintny przepis, który z pewnością zachwyci podniebienia każdego smakosza.
Składniki
Przygotowanie
- Obierz i pokrój trzy dojrzałe, ale niezbyt miękkie gruszki na 8 kawałków każda.
- Na dużej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj kawałki gruszek, wyciśnij sok z połowy cytryny i smaż gruszki przez kilka minut aż zaczną być lekko szkliste.
- Polej gruszki pełną łyżką miodu i smaż jeszcze chwilę, aż miód się karmelizuje
- Na półmisku ułóż młode listki szpinaku i rukoli, a następnie dodaj pokrojoną w mniejsze części szynkę szwarcwaldzką lub parmeńską.
- Pokrój serek camembert (lub inny preferowany ser pleśniowy) na kawałki i ułóż na sałatce.
- Przygotuj sos, mieszając 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, łyżeczkę musztardy miodowej, sok z połowy pomarańczy, sól i pieprz.
- Wyłóż wystudzone gruszki na sałatkę, polej sosem i sałatka z karmelizowaną gruszką i serem pleśniowym jest gotowa do podania
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka z karmelizowaną gruszką i serem pleśniowym, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.
Dodaj komentarz
Zalecamy również