Sałatka z karmelizowaną gruszką i serem pleśniowym

Sałatka z karmelizowaną gruszką i serem pleśniowym to aromatyczne danie, które łączy w sobie słodkie nuty owocu z intensywnym smakiem sera. Soczysta gruszka, delikatnie karmelizowana, nadaje sałatce wyjątkowego charakteru, który doskonale komponuje się z pikantnością seru pleśniowego. To prosty, ale wykwintny przepis, który z pewnością zachwyci podniebienia każdego smakosza.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz i pokrój trzy dojrzałe, ale niezbyt miękkie gruszki na 8 kawałków każda.
  2. Na dużej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj kawałki gruszek, wyciśnij sok z połowy cytryny i smaż gruszki przez kilka minut aż zaczną być lekko szkliste.
  3. Polej gruszki pełną łyżką miodu i smaż jeszcze chwilę, aż miód się karmelizuje
  4. Na półmisku ułóż młode listki szpinaku i rukoli, a następnie dodaj pokrojoną w mniejsze części szynkę szwarcwaldzką lub parmeńską.
  5. Pokrój serek camembert (lub inny preferowany ser pleśniowy) na kawałki i ułóż na sałatce.
  6. Przygotuj sos, mieszając 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, łyżeczkę musztardy miodowej, sok z połowy pomarańczy, sól i pieprz.
  7. Wyłóż wystudzone gruszki na sałatkę, polej sosem i sałatka z karmelizowaną gruszką i serem pleśniowym jest gotowa do podania
Sałatka z karmelizowaną gruszką i serem pleśniowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka z karmelizowaną gruszką i serem pleśniowym, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up