Sałatka z kaszą bulgur i kurczakiem

Sałatka z kaszą bulgur i kurczakiem to lekka i pożywna potrawa, idealna na letnie dni. Kasza bulgur jest doskonałym źródłem błonnika i składników odżywczych, a połączenie z grillowanym kurczakiem, świeżymi warzywami i aromatycznym dressingiem tworzy pyszny i zdrowy posiłek. To danie doskonale nadaje się na obiad lub kolację, dodając energii i uczucia sytości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Następnego dnia namoczyć 1 filiżankę (cup) kaszy bulgur w zimnej wodzie z odrobiną soli na całą noc lub zalać wrzątkiem i czekać około 2 godziny.
  2. Gdy kasza bulgur napęcznieje, odsączyć ewentualny nadmiar wody i delikatnie ją przemieszać
  3. Sałatka 1:
  4. Na dnie słoika umieścić warstwę jogurtu naturalnego.
  5. Następnie ułożyć obrane i pokrojone w plastry bakłażany oraz usmażoną paprykę z grilla.
  6. Następnie dodać warstwę kaszy bulgur, kiszone ogórki i kulki mięsa (można użyć kofty, mielonych kulek mięsnych lub falafeli).
  7. Słoik szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce taka sałatka jest smaczna nawet przez kilka dni.
  8. Sałatka 2:
  9. Na dnie słoika ułożyć czerwoną fasolę, kukurydzę, kolendrę, kaszę bulgur, awokado, miętę i posypać pestkami sezamu.
  10. Na wierzchu dodać sok z cytryny, słoik szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.
  11. Sałatka 3:
  12. Ułożyć w słoiku pomidory, czosnek, kaszę bulgur, bazylie, ser biały (polski ser biały lub feta), orzeszki ziemne, oliwki, oliwę z oliwek, ocet, sól i pieprz.
  13. Słoik zamknąć i wstrząsnąć, aby wszystkie składniki się połączyły.
  14. Sałatka 4:
  15. Na dnie słoika umieścić majonez (lub inny zamiennik), musztardę, ogórki, paprykę, kurczaka, sałatę, parmezan i skropić sałatkę oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
  16. Całość dokładnie wymieszać sałatka pozostaje świeża nawet przez kilka dni w lodówce.
Sałatka z kaszą bulgur i kurczakiem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka z kaszą bulgur i kurczakiem, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up