Sałatka z kurczakiem i ananasem wg przepisu Ewy Wachowicz

Sałatka z kurczakiem i ananasem wg przepisu Ewy Wachowicz to lekka i orzeźwiająca potrawa, idealna na gorące dni. W połączeniu z soczystym kurczakiem, słodkim ananasem i aromatycznym dressingiem tworzy pyszne i zdrowe danie, które przypadnie do gustu całej rodzinie. Prosty w przygotowaniu, ale bogaty w smaku - ten przepis z pewnością zaskoczy Twoich gości i sprawi, że będą chcieli sięgać po kolejne porcje.

Składniki

Przygotowanie

  1. Gotujemy 100 g ryżu zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Odsączamy puszkę kukurydzy konserwowej.
  3. Odsączamy pół puszki ananasa i kroimy go w kostkę.
  4. Kroimy pół średniej wielkości pora na pół plasterki.
  5. Kroimy dwie pojedyncze piersi z kurczaka w kostkę i smażymy je w przyprawie do gyrosa.
  6. Dodajemy do miseczki kukurydzę, ananasa, pokrojony por i usmażonego kurczaka.
  7. Dodajemy 100 g słonecznika, który został podprażony na suchej patelni z odrobiną soli.
  8. Dodajemy odrobinę pieprzu do sałatki.
  9. Dodajemy 3 łyżki majonezu i dokładnie wszystko mieszamy.
  10. Przekładamy mieszankę do salaterki.
  11. Dekorujemy sałatkę plasterkami pora.
  12. Odstawiamy sałatkę do lodówki na godzinę lub dwie.
  13. Gotową sałatkę z kurczakiem i ananasem podajemy.
Sałatka z kurczakiem i ananasem wg przepisu Ewy Wachowicz

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka z kurczakiem i ananasem wg przepisu Ewy Wachowicz, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up