Sałatka z makreli z puszki w sosie pomidorowym

Sałatka z makreli z puszki w sosie pomidorowym to szybki i smaczny sposób na lekki posiłek. Makrelę rozdrabniamy widelcem, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pomidory oraz polane sosem pomidorowym. Sałatkę można podać na kanapkach lub jako dodatek do sałatek. Prosty przepis, który zaskakuje smakiem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obranie makreli od ości i skóry.
  2. Pokrojenie jednej cebuli w kostkę i podsmażenie na maśle na patelni do momentu uzyskania złotego koloru, przy czym należy solić odrobinę cebulę podczas smażenia.
  3. Odstawienie podsmażonej i ostudzonej cebuli.
  4. Dodanie ostudzonej cebuli do makreli.
  5. Dodanie koncentratu pomidorowego (około dwie łyżki).
  6. Dodanie twarogu (około dwie łyżki).
  7. Dodanie słodkiej papryki (około jedna łyżeczka).
  8. Dodanie ostrej papryki, pieprzu i ewentualnie soli.
  9. Dodanie jednej łyżki majonezu.
  10. Zmiksowanie wszystkich składników blenderem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  11. Doprawienie do smaku, ewentualne dodanie soli.
  12. Przechowywanie pasty w lodówce przez około 5-6 dni
  13. Podanie:
  14. Najlepiej podawać pastę z makreli z kiszonym ogórkiem, świeżym pieczywem i posypaną odrobiną szczypiorku.
Sałatka z makreli z puszki w sosie pomidorowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka z makreli z puszki w sosie pomidorowym, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up