Sałatka z ogórków słodko-kwaśna

Sałatka z ogórków słodko-kwaśna to pyszne i orzeźwiające danie, które doskonale sprawdzi się w gorące letnie dni. Kombinacja kawałków ogórków, cebuli, papryki i ziół w słodko-kwaśnym sosie jest nie tylko pyszna, ale także lekka i zdrowa. Doskonała jako dodatek do dań mięsnych lub jako samodzielna przekąska. prosty przepis, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom świeżych i aromatycznych sałatek.
Składniki
Przygotowanie
- Umyj ogórki.
- Obróbuj ogórki, przekrawając je na pół na długość.
- Wybierz miąższ ogórków, aby zmniejszyć ilość wody.
- Rozgnieć ogórki przy pomocy tasaka lub czegoś ciężkiego, aby je łatwiej przyprawić.
- Pokrój ogórki w paski o grubości około 1/2 cala.
- Posól i posłodź ogórki, aby wyszła z nich woda.
- Odstaw ogórki na 30 minut, aby odparowała wilgoć.
- Przygotuj paprykę pokrój ją w cienkie plastry, a następnie na kawałki o grubości 1/2 cala.
- Pokrój cebulę i kolendrę na mniejsze kawałki.
- Przygotuj pastę czosnkową przez rozgniecenie i posieknięcie czosnku.
- Przygotuj sos, mieszając chili sauce, sos sojowy, sos ostrygowy, ocet, cukier i ewentualnie pastę czosnkową.
- Po odparowaniu wody z ogórków, odsącz je i przygotuj się do wymieszania z pozostałymi składnikami.
- Dodaj sos, cebulę, kolendrę, nasiona sezamu, olej sezamowy i olej kuchenny do ogórków i papryki.
- Delikatnie wymieszaj składniki.
- Spróbuj potrawę i dostosuj przyprawy do swojego gustu.
- Przełóż sałatkę na talerz i polej pozostałym sosem.
- Gotowe! Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka z ogórków słodko-kwaśna, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.
Dodaj komentarz
Zalecamy również