Sałatka z soczewicy z jajkiem

Sałatka z soczewicy z jajkiem to lekka i pożywna propozycja na danie obiadowe lub kolację. Soczewica dodaje sałatce białka roślinnego, a jajko wzbogaca ją w białko zwierzęce. Dodatek świeżych warzyw i aromatyczny sos sprawiają, że potrawa ta jest pełna smaku i witamin. Prosta w przygotowaniu, idealna do szybkiego i zdrowego posiłku.
Składniki
Przygotowanie
- Pokrój cebulę.
- Rozgrzej oliwę z oliwek w garnku na średnim ogniu.
- Dodaj pokrojoną cebulę do garnka i smaż, aż się zrumieni.
- Dodaj czosnek, sól, paprykę, curry oraz imbir do cebuli i oliwy, mieszając wszystko razem.
- Dodaj pomidory oraz czerwoną suchą soczewicę do garnka.
- Zalej wszystko wodą (2 litry) i gotuj przez około 15 minut.
- Po 15 minutach dodaj mleko kokosowe oraz garam masalę, mieszając wszystko razem.
- Gotową zupę udekoruj wg uznania (np
- Podawaj i delektuj się zdrową zupą!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka z soczewicy z jajkiem, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.
Dodaj komentarz
Zalecamy również