Sałatka z soczewicy z jajkiem

Sałatka z soczewicy z jajkiem to lekka i pożywna propozycja na danie obiadowe lub kolację. Soczewica dodaje sałatce białka roślinnego, a jajko wzbogaca ją w białko zwierzęce. Dodatek świeżych warzyw i aromatyczny sos sprawiają, że potrawa ta jest pełna smaku i witamin. Prosta w przygotowaniu, idealna do szybkiego i zdrowego posiłku.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój cebulę.
  2. Rozgrzej oliwę z oliwek w garnku na średnim ogniu.
  3. Dodaj pokrojoną cebulę do garnka i smaż, aż się zrumieni.
  4. Dodaj czosnek, sól, paprykę, curry oraz imbir do cebuli i oliwy, mieszając wszystko razem.
  5. Dodaj pomidory oraz czerwoną suchą soczewicę do garnka.
  6. Zalej wszystko wodą (2 litry) i gotuj przez około 15 minut.
  7. Po 15 minutach dodaj mleko kokosowe oraz garam masalę, mieszając wszystko razem.
  8. Gotową zupę udekoruj wg uznania (np
  9. Podawaj i delektuj się zdrową zupą!
Sałatka z soczewicy z jajkiem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka z soczewicy z jajkiem, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up