Sałatka warstwowa z tuńczykiem i ogórkiem

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i ogórkiem to pyszny i sycący przepis, który idealnie nadaje się na lekki obiad lub kolację. Warstwy sałatki składają się z chrupiącego ogórka, kremowego majonezu, odrobinę cytryny, mizerii, cebuli oraz soczystego tuńczyka. To proste i szybkie danie, które zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Składniki
Przygotowanie
- Ugotować 6 jajek na twardo.
- Pokroić ogórki konserwowe na kostkę.
- Odsączyć kukurydzę i tuńczyka ze słoika.
- Posiekać cebulkę szalotkę.
- Zetrzeć 250g sera żółtego na tarce z dużymi oczkami.
- Przygotować sos majonezowy: wymieszać 150g domowego majonezu z 150g jogurtu naturalnego i 1 kopiastą łyżką musztardy.
- Posiekać szczypiorek na drobne kawałki.
- Przygotować wszystkie składniki do warstwienia.
- Warstwienie:
- Na dnie miski ułożyć równomiernie starte białka jajek.
- Następnie ułożyć warstwę kukurydzy i polać 1/3 sosu majonezowego.
- Na kukurydzy ułożyć warstwę pokrojonego ogórka.
- Potem posypać startym serem i polać kolejną porcję sosu.
- Na serze ułożyć cebulkę szalotkę, tuńczyka i polać resztą sosu.
- Na wierzchu sałatki ułożyć starte żółtko jajka.
- Oprószyć całość posiekanym szczypiorkiem.
- Sałatkę można podawać w wersji dużej lub mini.
- Gotowe! Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka warstwowa z tuńczykiem i ogórkiem, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.
Dodaj komentarz
Zalecamy również