Sałatka warstwowa z tuńczykiem i ogórkiem

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i ogórkiem to pyszny i sycący przepis, który idealnie nadaje się na lekki obiad lub kolację. Warstwy sałatki składają się z chrupiącego ogórka, kremowego majonezu, odrobinę cytryny, mizerii, cebuli oraz soczystego tuńczyka. To proste i szybkie danie, które zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotować 6 jajek na twardo.
  2. Pokroić ogórki konserwowe na kostkę.
  3. Odsączyć kukurydzę i tuńczyka ze słoika.
  4. Posiekać cebulkę szalotkę.
  5. Zetrzeć 250g sera żółtego na tarce z dużymi oczkami.
  6. Przygotować sos majonezowy: wymieszać 150g domowego majonezu z 150g jogurtu naturalnego i 1 kopiastą łyżką musztardy.
  7. Posiekać szczypiorek na drobne kawałki.
  8. Przygotować wszystkie składniki do warstwienia.
  9. Warstwienie:
  10. Na dnie miski ułożyć równomiernie starte białka jajek.
  11. Następnie ułożyć warstwę kukurydzy i polać 1/3 sosu majonezowego.
  12. Na kukurydzy ułożyć warstwę pokrojonego ogórka.
  13. Potem posypać startym serem i polać kolejną porcję sosu.
  14. Na serze ułożyć cebulkę szalotkę, tuńczyka i polać resztą sosu.
  15. Na wierzchu sałatki ułożyć starte żółtko jajka.
  16. Oprószyć całość posiekanym szczypiorkiem.
  17. Sałatkę można podawać w wersji dużej lub mini.
  18. Gotowe! Smacznego!
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i ogórkiem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka warstwowa z tuńczykiem i ogórkiem, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up