Sałatka ze szparagami i makaronem

Sałatka ze szparagami i makaronem to świeże i lekko pikantne danie, idealne na letnie dni. Połączenie chrupiących szparagów, delikatnego makaronu, soczystych pomidorów i aromatycznego sosu winaigrette sprawia, że ta sałatka jest pełna smaku i zdrowych składników. Doskonała propozycja na lekki obiad czy kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wrzątkiem zalej makaron w rondelku, gotuj przez około 10-12 minut, aż będzie al dente
  2. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki, a następnie pokrój je na kawałki o podobnej długości.
  3. W rondelku zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli, włóż szparagi i gotuj przez około 5-7 minut, aż staną się miękkie
  4. Sałatę lodową dokładnie umyj, osusz i rozłóż liście na talerzu lub w dużej salaterce.
  5. Rzodkiewki oraz pomidorki koktajlowe dokładnie umyj, odetnij końcówki, a następnie pokrój na plasterki.
  6. Ogórka obierz, pokrój na plasterki lub kostkę, dodaj do sałaty.
  7. Na sałacie ułóż pokrojone szparagi.
  8. W miseczce przygotuj sos, wymieszaj jogurt naturalny, majonez, słodką paprykę, sól oraz pieprz.
  9. Całość delikatnie wymieszaj, a następnie polej przygotowanym sosem.
  10. Posyp sałatkę posiekanym koperkiem.
  11. Sałatkę ze szparagami i makaronem możesz podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.
  12. Smacznego!
Sałatka ze szparagami i makaronem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka ze szparagami i makaronem, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up