Sałatka ze szpinakiem, boczkiem i sosem czosnkowym

Sałatka ze szpinakiem, boczkiem i sosem czosnkowym to połączenie świeżego szpinaku, chrupiącego boczku i aromatycznego sosu czosnkowego. Prosta w przygotowaniu, smaczna i sycąca sałatka, idealna na letnie dni.

Składniki

Przygotowanie

  1. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 4-6 plasterków boczku wędzonego i smażymy aż będzie chrupiący.
  2. Na drugiej patelni podsmażamy pestki słonecznika.
  3. Na głęboką tackę lub półmisek układamy świeży szpinak.
  4. Kroimy pomidorki koktajlowe.
  5. Na szpinak kładziemy podsmażony boczek.
  6. Na boczek kruszymy ser pleśniowy.
  7. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe.
  8. Przygotowujemy sos vinegret: mieszamy oliwę z oliwek, sok z połowy cytryny, odrobinę syropu klonowego, szczyptę soli i pieprzu, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  9. Polewamy sałatkę sosem vinegret.
  10. Dodajemy żurawinę i posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika.
  11. Sałatkę można podać z placuszkami warzywnymi lub kromką chleba.
Sałatka ze szpinakiem, boczkiem i sosem czosnkowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka ze szpinakiem, boczkiem i sosem czosnkowym, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up