Salceson z golonki i łopatki

Salceson z golonki i łopatki to klasyczna polska wędlina, która przygotowywana jest z mięsa z golonki i łopatki wieprzowej. Proces przygotowania tego dania obejmuje mielenie mięsa, dodawanie przypraw, wypełnianie skórek czy formowanie masy w charakterystyczny kształt. Salceson jest idealnym dodatkiem do kanapek, dań zimnych lub komponentem tradycyjnych polskich obiadów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wypłucz wałek i osusz ręcznikiem.
  2. Pokrój kość (golonkę i łopatkę) i odetnij całe mięso
  3. Mięso pokrój w paski i lekko ubij po obu stronach.
  4. Przygotuj solenie: na 1 kg surowców użyj soli 18g (50/50 9g soli azotynowej i 9g soli kuchennej)
  5. Przechowuj mięso w lodówce przez co najmniej 12 godzin.
  6. Po soleniu dodaj przyprawy: na bazie 1 kg surowców gałka muszkatołowa-1g, suszony czosnek-2g, Adjika sucha 2g.
  7. Dodaj wodę lodową (100 ml) do mięsa, sprawdzając temperaturę termometrem (nie powinna przekraczać 12 stopni).
  8. Wstaw mięso do lodówki na 20 minut.
  9. Połóż skórę na folii spożywczej, rozłóż kawałki mięsa i zawijaj je w rulon.
  10. Odklej folię, zawiąż brzegi mięsa nitką i owin w folię spożywczą.
  11. Odstaw mięso w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
  12. Gotuj mięso w wodzie o temperaturze 80°C, dopóki temperatura wewnątrz chleba nie osiągnie +69°С...+72°С (około 3 godzin).
  13. Schłódź ugotowane mięso w zimnej wodzie przez 20 minut, a następnie zdejmij folię i wytrzyj ręcznikiem papierowym.
  14. Wstaw mięso do lodówki na 12 godzin, a następnie podawaj i ciesz się pysznym salcesonem z golonki i łopatki.
Salceson z golonki i łopatki

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Salceson z golonki i łopatki, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up