Schab w sosie sojowym

Schab w sosie sojowym to prosty i smaczny przepis na smażone plastry schabu polane aromatycznym sosem sojowym. Mięso jest marynowane w mieszance sosu sojowego, czosnku, imbiru i przypraw, a następnie smażone na patelni. Danie można podać z ulubionymi dodatkami, takimi jak ryż, warzywa lub sałatka. To szybki i pyszny sposób na przygotowanie obiadu, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej.

Składniki

Przygotowanie

  1. Związanie schabu:
  2. Dzień wcześniej rano zasznurować schab jak szynkę lub wędlinę, albo włożyć do siatki dla wygody.
  3. Przygotowanie zalewy i gotowanie schabu:
  4. Umieścić schab w garnku
  5. Dodać półtorej cebuli, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, kolorowy pieprz, musztardę
  6. Zalać wszystko półtora litrem zimnej wody, dodać sos sojowy jasny (około 150 ml), sos sojowy ciemny (3-4 łyżki), sos rybny (2 łyżki)
  7. Gotować na małym ogniu do zagotowania, a następnie gotować przez 6 minut
  8. Wyłączyć gaz, przykryć i pozostawić do wystygnięcia
  9. Po wystygnięciu ponownie doprowadzić do wrzenia, gotować przez kolejne 5-6 minut
  10. Pozostawić do wystudzenia, schab odstawić do lodówki na kolejny dzień
  11. Ponowne gotowanie schabu:
  12. Ponownie podgrzać schab przez 6 minut, przewracając go w połowie czasu
  13. Wyłączyć gaz, przykryć i pozostawić do wystygnięcia na co najmniej 6-7 godzin
  14. Powtórzyć proces podgrzewania schabu i pozostawić do wystygnięcia
  15. Przechowywanie:
  16. Schab schłodzić w lodówce przez noc
  17. Podanie:
  18. Zdjąć sznurki ze schabu i pokroić
  19. Można podać ją jako sos do schabu
  20. Gotowy do spożycia na kanapkach lub jako danie w czasie świąt
Schab w sosie sojowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Schab w sosie sojowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up