Schab po królewsku z pieczarkami

Schab po królewsku z pieczarkami to doskonałe danie mięsne, które zachwyca intensywnym smakiem i soczystością mięsa. Soczysty schab jest pieczony z aromatycznymi przyprawami, a na samym końcu przygotowania podawany z sosem na bazie pieczarek, który dodaje mu wyjątkowego smaku i konsystencji. To idealna propozycja na obiad dla całej rodziny oraz na specjalne okazje.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić schab wieprzowy na cienkie plastry o grubości około 1 cm.
  2. Posypać mięso solą, świeżo mielonym pieprzem i papryką słodką, dokładnie wcierając przyprawy w mięso z obu stron.
  3. Każdy plaster mięsa obtoczyć w mące.
  4. Na rozgrzanej patelni smażyć kotlety z obu stron przez 1-2 minuty.
  5. Zdjąć kotlety z patelni i dodać pokrojoną cebulę, podsmażać ją.
  6. Dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki, czerwoną paprykę oraz fasolkę szparagową, podsmażać warzywa.
  7. Doprawić warzywa solą i świeżo mielonym pieprzem.
  8. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć połowę podsmażonych warzyw, na nich ułożyć kotlety, a na kotlety pozostałą część warzyw.
  9. Zalać potrawę płynną śmietanką.
  10. Posypać startym serem żółtym.
  11. Wstawić potrawę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie.
  12. Opcjonalnie można na początku przykryć naczynie podczas pieczenia.
  13. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
  14. Podawać i cieszyć się pysznym obiadem!
Schab po królewsku z pieczarkami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Schab po królewsku z pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up