Schab w kapuście kiszonej ze śmietaną

Schab w kapuście kiszonej ze śmietaną to tradycyjne danie kuchni polskiej, które charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i aromatem. Dzięki połączeniu miękkiego i soczystego schabu z kwaśną kapustą oraz śmietaną, potrawa ta zachwyca swoją prostotą i równocześnie wyrazistym smakiem. Gotowany na wolnym ogniu schab nabiera delikatności, a kwasna kapusta i śmietana dodają mu wyjątkowego charakteru. To danie idealne na obiad, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki
Przygotowanie
- Smażona kapusta kiszona:
- Rozgrzej głębszą patelnię.
- Kroi surowy boczek w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię.
- Zmniejsz płomień i podsmaż boczek.
- Przygotuj mięso schabowe, rozbij delikatnie.
- Przypraw mięso solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Wrzuć mięso na podsmażony boczek.
- Dodaj liść laurowy do kapusty kiszonej i podsmażanego boczku.
- Posyp kapustę kminek, sól i świeżo mielonym pieprzem.
- Dodaj miód do kiszonej kapusty.
- Smażona cebula:
- Rozgrzej patelnię.
- Dodaj masło klarowane i cebulę pokrojoną.
- Dodaj czerwoną słodką paprykę, koncentrat pomidorowy, sól, świeżo mielony pieprz.
- Gdy cebula się zrumieni, dodaj piwo i smażaj około 15 minut.
- Schabowe:
- Rozgrzej patelnię, dodaj masło klarowane.
- Obtacz mięso schabowe w mące, jajku i bułce tartej.
- Smaż kotlety na maśle klarowanym aż do zrumienienia.
- Po usmażeniu kotletów, przełóż je na blachę.
- Składanie dania:
- Na każdy kotlet nakładaj smażoną kapustę.
- Następnie kładź cebulę.
- Posyp delikatnie żółtym serem.
- Włóż do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut.
- Podawanie:
- Wyjmij danie z piekarnika i podawaj gorące.
- Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Schab w kapuście kiszonej ze śmietaną, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również