Schab w sosie grzybowym z mrożonych grzybów

Schab w sosie grzybowym z mrożonych grzybów to doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków. Soczysty schab duszony w aromatycznym sosie z dodatkiem mrożonych grzybów idealnie komponuje się z ziemniakami czy kluskami. Prosty i szybki przepis, który z pewnością zachwyci smakoszy klasycznych dań.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj 60 g wysuszonych grzybów.
- Przełóż grzyby do większej miski i zalej wrzątkiem, pozostaw na 15 minut.
- Po namoczeniu przepłucz grzyby pod bieżącą wodą.
- Przełóż grzyby do garnka, dodaj trzy liście laurowe i zalej gorącą wodą tak, aby zakryła delikatnie grzyby.
- Gotuj grzyby przez pół godziny aż będą miękkie.
- Na patelni pokrój jedną dużą cebulę w kostkę i podsmaż ją na klarowanym maśle aż złapie złoty kolor.
- Dodaj pół łyżki mąki pszennej i podsmaż.
- Stopniowo dodawaj bulion z gotowanych grzybów, mieszając.
- Dodaj liście laurowe i szczyptę cząbru.
- Zmiksuj pozostałe grzyby na gładką masę.
- Dodaj zmiksowane grzyby do sosu na patelni.
- Dopraw sos solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Jeśli lubisz, dodaj śmietankę do sosu.
- Doprowadź sos do wrzenia.
- Gotowy sos możesz podawać.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Schab w sosie grzybowym z mrożonych grzybów, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz


Zalecamy również