Schab w sosie grzybowym z mrożonych grzybów

Schab w sosie grzybowym z mrożonych grzybów to doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków. Soczysty schab duszony w aromatycznym sosie z dodatkiem mrożonych grzybów idealnie komponuje się z ziemniakami czy kluskami. Prosty i szybki przepis, który z pewnością zachwyci smakoszy klasycznych dań.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj 60 g wysuszonych grzybów.
  2. Przełóż grzyby do większej miski i zalej wrzątkiem, pozostaw na 15 minut.
  3. Po namoczeniu przepłucz grzyby pod bieżącą wodą.
  4. Przełóż grzyby do garnka, dodaj trzy liście laurowe i zalej gorącą wodą tak, aby zakryła delikatnie grzyby.
  5. Gotuj grzyby przez pół godziny aż będą miękkie.
  6. Na patelni pokrój jedną dużą cebulę w kostkę i podsmaż ją na klarowanym maśle aż złapie złoty kolor.
  7. Dodaj pół łyżki mąki pszennej i podsmaż.
  8. Stopniowo dodawaj bulion z gotowanych grzybów, mieszając.
  9. Dodaj liście laurowe i szczyptę cząbru.
  10. Zmiksuj pozostałe grzyby na gładką masę.
  11. Dodaj zmiksowane grzyby do sosu na patelni.
  12. Dopraw sos solą i świeżo mielonym pieprzem.
  13. Jeśli lubisz, dodaj śmietankę do sosu.
  14. Doprowadź sos do wrzenia.
  15. Gotowy sos możesz podawać.
Schab w sosie grzybowym z mrożonych grzybów

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Schab w sosie grzybowym z mrożonych grzybów, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up