Sernik na zimno z białą czekoladą

Sernik na zimno z białą czekoladą to pyszna i delikatna desery idealna na letnie dni. Fantastycznie kremowa konsystencja sera połączona z słodyczą białej czekolady sprawia, że jest to doskonała propozycja dla miłośników słodkości. Przygotowanie tego sernika jest proste i nie wymaga pieczenia, co sprawia, że jest idealny dla tych, którzy unikają używania piekarnika. Gotowy deser skusi niejednego łasucha i z pewnością zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki
Przygotowanie
- W blenderze zmielić 350 g herbatników maślanych na gładki proszek.
- Do mielonych herbatników dodać rozpuszczone 120 g masła i zmiksować razem do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Wyłożyć tortownicę o średnicy 24 cm papierem do pieczenia, wyłożyć przygotowany spód herbatnikowy i wyrównać
- Rozpuścić 200 g białej czekolady na parze.
- Ubić 400 ml śmietanki kremówki na sztywno.
- Rozpuścić 1 łyżeczkę żelatyny wodą, podgrzewając w mikrofalówce.
- W misce zmieszać pół kilograma sera (gęstego sernika lub zmielonego twarogu) z 1 łyżką cukru pudru.
- Dodać rozpuszczoną białą czekoladę do sera, wymieszać.
- Stopniowo dodawać ubitą śmietankę do masy serowej i delikatnie wymieszać.
- Dodać 250-300 g malin do masy serowej i delikatnie wymieszać.
- Dodać rozpuszczoną żelatynę do masy serowej i dokładnie wymieszać.
- Wyłożyć masę serową na schłodzony spód herbatnikowy, wyrównać i schłodzić w lodówce przez kilka godzin albo całą noc.
- Rozpuścić 1 tabliczkę czekolady z 3 łyżkami śmietanki kremówki na dekorację.
- Dekorować wierzch sernika rozpuszczoną czekoladą oraz malinami, listkami mięty i płatkami migdałów.
- Schłodzony sernik udekorowany i gotowy do podania.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sernik na zimno z białą czekoladą, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również