Sernik na zimno z białą czekoladą

Sernik na zimno z białą czekoladą to pyszna i delikatna desery idealna na letnie dni. Fantastycznie kremowa konsystencja sera połączona z słodyczą białej czekolady sprawia, że jest to doskonała propozycja dla miłośników słodkości. Przygotowanie tego sernika jest proste i nie wymaga pieczenia, co sprawia, że jest idealny dla tych, którzy unikają używania piekarnika. Gotowy deser skusi niejednego łasucha i z pewnością zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki

Przygotowanie

  1. W blenderze zmielić 350 g herbatników maślanych na gładki proszek.
  2. Do mielonych herbatników dodać rozpuszczone 120 g masła i zmiksować razem do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  3. Wyłożyć tortownicę o średnicy 24 cm papierem do pieczenia, wyłożyć przygotowany spód herbatnikowy i wyrównać
  4. Rozpuścić 200 g białej czekolady na parze.
  5. Ubić 400 ml śmietanki kremówki na sztywno.
  6. Rozpuścić 1 łyżeczkę żelatyny wodą, podgrzewając w mikrofalówce.
  7. W misce zmieszać pół kilograma sera (gęstego sernika lub zmielonego twarogu) z 1 łyżką cukru pudru.
  8. Dodać rozpuszczoną białą czekoladę do sera, wymieszać.
  9. Stopniowo dodawać ubitą śmietankę do masy serowej i delikatnie wymieszać.
  10. Dodać 250-300 g malin do masy serowej i delikatnie wymieszać.
  11. Dodać rozpuszczoną żelatynę do masy serowej i dokładnie wymieszać.
  12. Wyłożyć masę serową na schłodzony spód herbatnikowy, wyrównać i schłodzić w lodówce przez kilka godzin albo całą noc.
  13. Rozpuścić 1 tabliczkę czekolady z 3 łyżkami śmietanki kremówki na dekorację.
  14. Dekorować wierzch sernika rozpuszczoną czekoladą oraz malinami, listkami mięty i płatkami migdałów.
  15. Schłodzony sernik udekorowany i gotowy do podania.
Sernik na zimno z białą czekoladą

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sernik na zimno z białą czekoladą, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up