Sernik pieczony z musem truskawkowym

Sernik pieczony z musem truskawkowym to doskonałe połączenie klasycznego sernika z orzeźwiającym musem z truskawek. Delikatne, kremowe wnętrze sernika idealnie komponuje się z intensywnym smakiem truskawkowego musu, tworząc niezwykłe doznania kulinarne. To pyszny deser, który z pewnością zachwyci wszystkich miłośników serników i truskawek.
Składniki
Przygotowanie
- Rozdrobnienie herbatników: Zmiksować 250g herbatników na drobny piasek, dodać 55g miękkiego masła i ponownie miksować aż składniki się połączą.
- Wyłożenie blaszki: Wysypać przygotowane ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, docisnąć dłonią i wstawić do lodówki.
- Przygotowanie masy serowej: Zmiksować 0,5kg sera na sernik, dodać 0,5kg serka mascarpone, 280g cukru, 6 jajek, 80g mąki ziemniaczanej.
- Pieczenie: Wylać masę serową na herbatniki w blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 40 minut.
- Przygotowanie musu malinowego: Zmiksować 0,5kg malin, przetrzeć przez sito, dodać rozpuszczoną żelatynę (2 łyżeczki) i wymieszać.
- Bitą śmietanę: Ubijać 600ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki z cukrem pudrem do smaku.
- Połączenie składników: Dodać rozpuszczoną żelatynę do musu malinowego, następnie delikatnie połączyć z ubitą śmietaną.
- Dodanie malin: Delikatnie wymieszać maliny w całości z masą musową.
- Przekładanie na sernik: Na schłodzony sernik wyłożyć masę musową, wygładzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
- Polewa czekoladowa: Rozpuścić białą czekoladę z 2 łyżeczkami śmietanki, polewać wierzch sernika.
- Schłodzenie: Po schłodzeniu i stężeniu sernika w lodówce, można go pokroić i podawać.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sernik pieczony z musem truskawkowym, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również