Sernik z kaszą manną wg przepisu siostry Anastazji

Sernik z kaszą manną wg przepisu siostry Anastazji to pyszne i nietypowe połączenie serowego smaku z lekką i delikatną kaszą manną. Ten tradycyjny przepis siostry Anastazji zachwyca nie tylko smakiem, ale również prostotą wykonania. Idealny na każdą okazję, zarówno dla miłośników klasycznych ciast serowych, jak i tych poszukujących nowych smakowych doznań.
Składniki
Przygotowanie
- Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku, dodać cukier i odstawić, aż drożdże się aktywują.
- W misce wymieszać mąkę z solą, dodać masło i aktywowane drożdże z mlekiem.
- Zagnieść ciasto do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, aż będzie miękkie i elastyczne.
- Pozostawić ciasto do wyrośnięcia przez 30 minut w ciepłym miejscu.
- Po wyrośnięciu ciasta, podzielić je na 12 części.
- Przygotować nadzienie: gotować mleko skondensowane do uzyskania konsystencji karmelu.
- Nałóż nadzienie na każdą część ciasta, zlepiając je, aby utworzyć serek.
- Gotować wodę z sodą, następnie gotować serki przez 30 sekund.
- Wyjąć serki i odłożyć na blasze do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż serniki z kaszą manną się zrumienią.
- Po upieczeniu posmarować serniki masłem.
- Podawać i smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sernik z kaszą manną wg przepisu siostry Anastazji, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz


Zalecamy również