Sernik ze śmietaną 18 na kruchym cieście

Sernik ze śmietaną 18 na kruchym cieście to pyszna i kremowa desetka, która rozpływa się w ustach. Delikatne, kruche ciasto idealnie komponuje się z gęstym i kremowym serem, tworząc doskonałą harmonię smaków. Ten przepis na sernik z pewnością zachwyci każdego, kto go spróbuje.
Składniki
Przygotowanie
- W misce zagnieciona 3 szklanki mąki pszennej, całą kostkę masła, 5 żółtek, pół szklanki cukru i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, doprowadzając do uzyskania kruchego ciasta.
- Wylej 2/3 ciasta do wyłożonej papierem do pieczenia formy, a resztę odłóż na wierzch.
- Podpiecz spód w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 8-10 minut.
- Ubij białka na sztywną pianę z 3/4 szklanki cukru.
- W osobnej misce zmieszaj 3 duże śmietany 18% z budyniem śmietankowym.
- Stopniowo dodawaj pianę z białek do masy śmietanowej, delikatnie mieszając.
- Po podpieczeniu spodu, wylej masę śmietanową na spód i posyp kruszonką z pozostałego ciasta.
- Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut, a następnie obniż temperaturę i piecz jeszcze 15 minut.
- Po upieczeniu, wystudź sernik i najlepiej schłódź go przez kilka godzin przed podaniem.
- Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sernik ze śmietaną 18 na kruchym cieście, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również