Skrzydełka z sosem octowym i keczupem

Skrzydełka z sosem octowym i keczupem to aromatyczne danie, które zachwyca wyjątkowym połączeniem słodko-kwaśnego smaku. Skrzydełka marynujemy w sosie z octu oraz keczupu, co nadaje im intensywny smak i delikatną pikantność. Idealne na imprezy lub jako danie główne obiadu. Smacznego!

Składniki

Przygotowanie

  1. Skrzydełka z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. W misce rozpuścić wodę z wodorowęglanem sodu.
  3. Zanurzyć skrzydełka w wodzie sodowej i odstawić na 20 minut.
  4. W międzyczasie przygotować marynatę: czarny pieprz, słodką paprykę, sól, czosnek, ketchup, musztardę, miód i wodę dokładnie wymieszać w misce.
  5. Po 20 minutach odcedzić skrzydełka i zamarynować je w przygotowanej marynacie
  6. Skrzydełka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
  7. Podczas gdy skrzydełka się pieką, przygotować surówkę z kapusty i marchewki: zetrzeć kapustę i marchewkę, dodać posiekaną zieloną cebulę, pietruszkę i wymieszać.
  8. W miseczce przygotować sos do surówki: wymieszać majonez, musztardę, ocet, cukier, sól, pieprz, zioła prowansalskie.
  9. Sałatkę wymieszać z przygotowanym sosem.
  10. Po upieczeniu skrzydełka podać je z surówką
Skrzydełka z sosem octowym i keczupem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Skrzydełka z sosem octowym i keczupem, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up