Skrzydełka z piekarnika w naczyniu: prosty przepis na aromatyczne i chrupiące kurze skrzydełka

Skrzydełka z piekarnika w naczyniu to prosty i szybki przepis na pyszne i chrupiące kurze skrzydełka. Skrzydełka są marynowane w aromatycznej mieszance przypraw, a następnie pieczone w piekarniku, co sprawia, że są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnie smażonych skrzydełek. Idealne danie na imprezy, kolacje lub jako przekąska.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj wszystkie składniki: skrzydełka, przyprawy, warzywa, naczynie żaroodporne.
  2. Ogrzej piekarnik do odpowiedniej temperatury (np
  3. Przygotowanie dania:
  4. Oczyść skrzydełka z nadmiaru tłuszczu i kości oraz umyj je.
  5. Pokrój warzywa (np
  6. Przypraw skrzydełka ulubionymi przyprawami (np
  7. Na dno naczynia żaroodpornego włóż warzywa.
  8. Umieść skrzydełka na warzywach w naczyniu.
  9. Dodaj ewentualnie ulubione zioła lub dodatkowe przyprawy.
  10. Wlej odrobinę wody lub bulionu do naczynia, aby skrzydełka były bardziej soczyste podczas pieczenia.
  11. Przykryj naczynie folią aluminiową.
  12. Włóż naczynie do piekarnika i piecz skrzydełka przez określony czas (zwykle około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza).
  13. Sprawdź, czy skrzydełka są miękkie i dobrze przypieczone.
  14. Jeśli konieczne, możesz zdjąć folię aluminiową i piec jeszcze przez kilka minut, aby skrzydełka się zarumieniły.
  15. Wyjmij naczynie z piekarnika i pozostaw danie do przestygnięcia przez kilka minut.
  16. Skrzydełka z piekarnika w naczyniu są gotowe do podania
Skrzydełka z piekarnika w naczyniu: prosty przepis na aromatyczne i chrupiące kurze skrzydełka

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Skrzydełka z piekarnika w naczyniu: prosty przepis na aromatyczne i chrupiące kurze skrzydełka, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up