Śledź po japońsku z sałatką jarzynową

Śledź po japońsku z sałatką jarzynową to pyszne danie, które łączy w sobie tradycyjny smak śledzia z orientalnymi aromatami. Delikatnie marynowany śledź świetnie komponuje się z kawałkami marchewki, groszku, kukurydzy i papryki, tworząc aromatyczną i kolorową sałatkę. To danie stanowi interesującą alternatywę dla tradycyjnych śledzi marynowanych i z pewnością zachwyci miłośników kuchni japońskiej.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotować marchewkę, pietruszkę oraz seler, następnie wystudzić i obrać ze skórki.
  2. Marchewkę, pietruszkę oraz seler pokroić w kostkę.
  3. Ugotowane na twardo jajka również pokroić w większą kostkę.
  4. Pokrojone warzywa i jajka umieścić w dużej misce.
  5. Ogórki kiszone pokroić w małą kostkę, a cebulę drobno posiekać.
  6. Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w niezbyt małą kostkę lub w dzwonka.
  7. Pokrojone składniki połączyć z zawartością miski.
  8. Dodać odsączony z zalewy groszek oraz majonez do sałatki.
  9. Doprawić całość do smaku solą i czarnym pieprzem, delikatnie wszystko wymieszać.
  10. Sałatkę wstawić do lodówki na pół godziny, aby smaki się przegryzły.
  11. Gotową sałatkę podać i cieszyć się smakiem.
  12. Smacznego!
Śledź po japońsku z sałatką jarzynową

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Śledź po japońsku z sałatką jarzynową, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up