Śledź po japońsku z sałatką jarzynową

Śledź po japońsku z sałatką jarzynową to pyszne danie, które łączy w sobie tradycyjny smak śledzia z orientalnymi aromatami. Delikatnie marynowany śledź świetnie komponuje się z kawałkami marchewki, groszku, kukurydzy i papryki, tworząc aromatyczną i kolorową sałatkę. To danie stanowi interesującą alternatywę dla tradycyjnych śledzi marynowanych i z pewnością zachwyci miłośników kuchni japońskiej.
Składniki
Przygotowanie
- Ugotować marchewkę, pietruszkę oraz seler, następnie wystudzić i obrać ze skórki.
- Marchewkę, pietruszkę oraz seler pokroić w kostkę.
- Ugotowane na twardo jajka również pokroić w większą kostkę.
- Pokrojone warzywa i jajka umieścić w dużej misce.
- Ogórki kiszone pokroić w małą kostkę, a cebulę drobno posiekać.
- Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w niezbyt małą kostkę lub w dzwonka.
- Pokrojone składniki połączyć z zawartością miski.
- Dodać odsączony z zalewy groszek oraz majonez do sałatki.
- Doprawić całość do smaku solą i czarnym pieprzem, delikatnie wszystko wymieszać.
- Sałatkę wstawić do lodówki na pół godziny, aby smaki się przegryzły.
- Gotową sałatkę podać i cieszyć się smakiem.
- Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Śledź po japońsku z sałatką jarzynową, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również