Śledź pod pierzynką z buraczkami

Śledź pod pierzynką z buraczkami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które zachwyca prostotą i wyrazistym smakiem. Śledzie marynowane w occie, cukrze i majeranku są podkładką dla kolorowych i chrupiących buraczków, które dodają potrawie nie tylko smaku, ale i wyjątkowego wyglądu. To pyszny i pożywny przepis, który idealnie sprawdzi się na przyjęciach i wielkanocnym stole.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wymocz śledzie w zimnej wodzie przez około 12 godzin.
  2. Obranie i ugotowanie buraków
  3. Zetrzyj obrane i ugotowane buraki na tarce o grubych oczkach.
  4. Odcedź śledzie i odsącz je z wody.
  5. Pokrój cebulę w piórka.
  6. Wymieszaj śmietanę ze śmietaną kwaśną.
  7. W misce wymieszaj śledzie, buraki, cebulę i sos śmietanowo-kwaśny.
  8. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  9. Przełóż przygotowany śledź do naczynia żaroodpornego.
  10. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20-30 minut.
  11. Podawaj gorący śledź posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.
Śledź pod pierzynką z buraczkami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Śledź pod pierzynką z buraczkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up