Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym to tradycyjne danie kuchni polskiej, które idealnie nadaje się na wigilijny stół. Delikatnie marynowane filety śledziowe z dodatkiem cebuli, marchewki, octu i cukru tworzą harmonijną kompozycję smakową, która zachwyca każde podniebienie. To proste, ale wyjątkowe danie, które zawsze cieszy się popularnością wśród miłośników kuchni bałtyckiej.

Składniki

Przygotowanie

  1. W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę, aż się zrumieni.
  2. Dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę oraz pokrojoną w paski czerwoną paprykę i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (około pół godziny).
  3. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, słodką paprykę, cukier, sól i pieprz do smaku
  4. Śledzie (gotowe bądź wcześniej namoczone) kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z przygotowaną wcześniej zalewą salsą.
  5. Odstawiamy w lodówce na minimum 12 godzin, aby smaki się przegryzły.
  6. Podawamy i cieszymy się pysznymi śledziami w sosie słodko-kwaśnym!
Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Śledzie w sosie słodko-kwaśnym, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up