Śledzie z ogórkiem kiszonym, cebulą i jabłkiem

Tradycyjny przepis na śledzie z ogórkiem kiszonym, cebulą i jabłkiem to prosta i pyszna potrawa, idealna na świąteczny stół. Śledzie marynowane w zalewie octowej łączą się z chrupiącymi kawałkami słodkiego jabłka, kwaśnego ogórka kiszonego oraz aromatyczną cebulą. To tradycyjne danie kuchni polskiej, które cieszy się dużą popularnością i doskonale komponuje się z innymi potrawami świątecznymi.

Składniki

Przygotowanie

  1. Namoczenie śledzi:
  2. Wypłukać śledzie z zalewy solankowej.
  3. Zalać śledzie nową czystą zimną wodą i namoczyć około godziny.
  4. Zmieniać wodę 2-3 razy, co 2 godziny.
  5. Marynata:
  6. Po namoczeniu śledzi, dodać do nich 3 duże łyżki octu spirytusowego 10% i 2 łyżki oleju.
  7. Odstawić na 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  8. Przygotowanie warzyw:
  9. Obrać i pokroić jedno jabłko oraz jedną cebulę w kostkę.
  10. Po 30 minutach:
  11. Odlac ocet i olej od śledzi.
  12. Przełożyć śledzie do większej miski, dodać pokrojoną cebulę i jabłko.
  13. Dodanie sosu:
  14. Do miski z śledziami dodać 1 dużą łyżkę majonezu, około 6 solidnych łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18%.
  15. Doprawić pieprzem i ewentualnie Maggi (opcjonalnie).
  16. Wymieszać dobrze.
  17. Doprawienie i schłodzenie:
  18. Doprawić do smaku solą, jeśli jest taka potrzeba.
  19. Wymieszać ponownie i schłodzić w lodówce przez kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
  20. Do smacznego!
Śledzie z ogórkiem kiszonym, cebulą i jabłkiem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Śledzie z ogórkiem kiszonym, cebulą i jabłkiem, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up