Sos śmietanowy z mąką - przepis

Sos śmietanowy z mąką to prosty i pyszny dodatek do wielu dań. Wystarczy rozpuścić masło z mąką, dodać śmietanę i sól, gotować, aż sos zgęstnieje. Można podawać go do warzyw, mięsa czy makaronu, dodając ulubione przyprawy i zioła.
Składniki
Przygotowanie
- W rondlu rozpuścić 4 łyżki masła na średnim ogniu, aż przestanie syczeć i przestanie wydobywać dźwięki skwierczenia oznacza to, że woda z masła uległa odparowaniu.
- Następnie dodać 3 łyżki mąki i energicznie mieszać aż do uzyskania gorącej i gładkiej masy
- W momencie, gdy poczujesz ten aromat, dodać mleko, aby uzyskać konsystencję śmietanowej sosu.
- Dodać ugotowane i ostudzone fetuccini do sosu, delikatnie wymieszać, aby dokładnie połączyć składniki.
- Gotowy sos śmietanowy z mąką można teraz wymieszać z fetuccini, aby uzyskać sos Alfredo
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sos śmietanowy z mąką - przepis, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również