Sos śmietanowy z mąką - przepis

Sos śmietanowy z mąką to prosty i pyszny dodatek do wielu dań. Wystarczy rozpuścić masło z mąką, dodać śmietanę i sól, gotować, aż sos zgęstnieje. Można podawać go do warzyw, mięsa czy makaronu, dodając ulubione przyprawy i zioła.

Składniki

Przygotowanie

  1. W rondlu rozpuścić 4 łyżki masła na średnim ogniu, aż przestanie syczeć i przestanie wydobywać dźwięki skwierczenia oznacza to, że woda z masła uległa odparowaniu.
  2. Następnie dodać 3 łyżki mąki i energicznie mieszać aż do uzyskania gorącej i gładkiej masy
  3. W momencie, gdy poczujesz ten aromat, dodać mleko, aby uzyskać konsystencję śmietanowej sosu.
  4. Dodać ugotowane i ostudzone fetuccini do sosu, delikatnie wymieszać, aby dokładnie połączyć składniki.
  5. Gotowy sos śmietanowy z mąką można teraz wymieszać z fetuccini, aby uzyskać sos Alfredo
Sos śmietanowy z mąką - przepis

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sos śmietanowy z mąką - przepis, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up