Sos majonezowo-ketchupowy

Sos majonezowo-ketchupowy to idealna mieszanka dwóch klasycznych sosów, która doskonale sprawdza się jako dodatek do dań fast food, frytek czy kanapek. Majonez nadaje sosowi kremowej konsystencji i łagodzi ostrzejszy smak ketchupu, tworząc harmonijną i aromatyczną kombinację. Prosty w przygotowaniu, szybki i smaczny sos, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom fast foodów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj wszystkie składniki: majonez, ketchup, sól, cukier, przyprawy, ocet, woda, olej, żółtko jajka kurzego, zagęszczone pomidory.
  2. Przebadanie surowców w laboratorium mikrobiologicznym, aby upewnić się, że są mikrobiologicznie czyste.
  3. Wybierz odpowiednie rodzaje gorczycy: Sinapis alba (gorczyca żółta) do łagodnych musztard i Brassica juncea (gorczyca czarna) do ostrych musztard.
  4. Mieszanie składników musztardy w zbiorniku zarobowym: gorczyca, sól, cukier, przyprawy, ocet i woda
  5. Przetracanie namoczonej gorczycy w rozdrabniaczu.
  6. Maceracja w celu spęczenia gorczycy i uzyskania odpowiedniej konsystencji musztardy.
  7. Rozdrabnianie musztardy w młynkach, regulacja wielkości szczeliny dla odpowiedniej ziarnistości.
  8. Leżakowanie zmielonej musztardy przez kilka dni w zbiorniku wyrobu gotowego.
  9. Badanie parametrów fizykochemicznych i smaku musztardy w laboratorium.
  10. Rozlew musztardy do słoików w kontrolowanej atmosferze.
  11. Produkcja majonezu: homogenizacja oleju w fazie wodnej przy użyciu emulgatora (żółtko jajka kurzego).
  12. Dozowanie składników w frymie: woda, ocet, cukier, sól, żółtko jajka i olej
  13. Badanie gotowego majonezu w laboratorium.
  14. Rozlew majonezu do worków, wiaderek lub słoików w kontrolowanej atmosferze.
  15. Produkcja keczupu: mieszanie składników, pasteryzacja w procesorze, chłodzenie na kontermach.
  16. Badanie próbki keczupu w laboratorium.
  17. Rozlew keczupu do butelek, zamykanie, etykietowanie, oznaczanie numerem partii i datą przydatności.
  18. Pakowanie butelek keczupu w zgrzewki i układanie na paletach.
  19. Transport gotowych produktów do magazynu wyrobów gotowych, hurtowni i sklepów.
Sos majonezowo-ketchupowy

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sos majonezowo-ketchupowy, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up