Sos z pieczonych pomidorów i papryki

Sos z pieczonych pomidorów i papryki to prosty i aromatyczny dodatek do potraw. Warzywa pieczone w piekarniku do momentu, aż lekko się zrumienią, a następnie blendowane z dodatkiem czosnku, oliwy, bazylii i przypraw. Gotowy sos doskonale sprawdzi się jako dodatek do makaronu, mięs, kanapek czy sałatek. Jego intensywny smak i konsystencja sprawią, że potrawy nabiorą wyjątkowego aromatu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić dojrzałe pomidory na nieduże kawałki, dodając ostrą paprykę.
  2. Dusić pomidory na małym ogniu przez około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.
  3. Obrać czerwoną paprykę, cukinię, cebulę, pietruszki, marchewkę, selera i czosnek, pokroić je na kawałki.
  4. Ułożyć warzywa na blaszce, skropić je odrobiną oleju, posypać solą i ulubionymi ziołami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na około 1,5 godziny.
  5. Wycisnąć upieczony czosnek i dodać do pomidorów.
  6. Wycisnąć sok z warzyw, dodać do pomidorów i zmiksować na gładki sos.
  7. Doprawić sos pieprzem, słodką mieloną czerwoną papryką i solą, wymieszać.
  8. Przełożyć sos do słoików, zakręcić.
  9. Umieścić słoiki w garnku wyłożonym ściereczką bawełnianą, zalać wodą i pasteryzować przez około 15 minut od momentu zagotowania się wody.
  10. Wyjąć słoiki, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  11. do zapiekanek, sosów do makaronu czy mięs.
Sos z pieczonych pomidorów i papryki

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sos z pieczonych pomidorów i papryki, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up