Sos z pieczonych pomidorów i papryki

Sos z pieczonych pomidorów i papryki to prosty i aromatyczny dodatek do potraw. Warzywa pieczone w piekarniku do momentu, aż lekko się zrumienią, a następnie blendowane z dodatkiem czosnku, oliwy, bazylii i przypraw. Gotowy sos doskonale sprawdzi się jako dodatek do makaronu, mięs, kanapek czy sałatek. Jego intensywny smak i konsystencja sprawią, że potrawy nabiorą wyjątkowego aromatu.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić dojrzałe pomidory na nieduże kawałki, dodając ostrą paprykę.
- Dusić pomidory na małym ogniu przez około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.
- Obrać czerwoną paprykę, cukinię, cebulę, pietruszki, marchewkę, selera i czosnek, pokroić je na kawałki.
- Ułożyć warzywa na blaszce, skropić je odrobiną oleju, posypać solą i ulubionymi ziołami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na około 1,5 godziny.
- Wycisnąć upieczony czosnek i dodać do pomidorów.
- Wycisnąć sok z warzyw, dodać do pomidorów i zmiksować na gładki sos.
- Doprawić sos pieprzem, słodką mieloną czerwoną papryką i solą, wymieszać.
- Przełożyć sos do słoików, zakręcić.
- Umieścić słoiki w garnku wyłożonym ściereczką bawełnianą, zalać wodą i pasteryzować przez około 15 minut od momentu zagotowania się wody.
- Wyjąć słoiki, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
- do zapiekanek, sosów do makaronu czy mięs.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sos z pieczonych pomidorów i papryki, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również