Spaghetti carbonara ze śmietaną - przepis bez jajek

Spaghetti carbonara ze śmietaną to pyszne danie z makaronem, boczkiem, śmietaną i serem, które jest alternatywną wersją klasycznego włoskiego dania carbonara bez jajek. Prosty w przygotowaniu, aromatyczny i pełen smaku - idealny pomysł na szybki obiad lub kolację.
Składniki
Przygotowanie
- Ugotuj 200 g makaronu spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W oddzielnym naczyniu zetrzyj 50 g sera.
- Wymieszaj 100 ml śmietanki 30%, połowę startego sera, 2 całe jaja, pół łyżeczki soli i pieprzu.
- Podsmaż 150 g boczku wieprzowego, dodaj wcześniej ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
- Wyłącz palnik/patelnię i dodaj przygotowany sos do makaronu, szybko mieszając, aby uniknąć zrobienia się jajecznicy.
- Przełóż całość na talerz i posyp resztą startego sera oraz posiekaną pietruszką.
- Opcjonalnie możesz dodać kilka sztuk pomidorków cherry.
- Gotowe danie możesz podawać
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Spaghetti carbonara ze śmietaną - przepis bez jajek, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również