Spaghetti carbonara ze śmietaną - przepis bez jajek

Spaghetti carbonara ze śmietaną to pyszne danie z makaronem, boczkiem, śmietaną i serem, które jest alternatywną wersją klasycznego włoskiego dania carbonara bez jajek. Prosty w przygotowaniu, aromatyczny i pełen smaku - idealny pomysł na szybki obiad lub kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotuj 200 g makaronu spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W oddzielnym naczyniu zetrzyj 50 g sera.
  3. Wymieszaj 100 ml śmietanki 30%, połowę startego sera, 2 całe jaja, pół łyżeczki soli i pieprzu.
  4. Podsmaż 150 g boczku wieprzowego, dodaj wcześniej ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
  5. Wyłącz palnik/patelnię i dodaj przygotowany sos do makaronu, szybko mieszając, aby uniknąć zrobienia się jajecznicy.
  6. Przełóż całość na talerz i posyp resztą startego sera oraz posiekaną pietruszką.
  7. Opcjonalnie możesz dodać kilka sztuk pomidorków cherry.
  8. Gotowe danie możesz podawać
Spaghetti carbonara ze śmietaną - przepis bez jajek

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Spaghetti carbonara ze śmietaną - przepis bez jajek, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up