Surówka Colesław z Czerwonej Kapusty

Surówka Colesław z Czerwonej Kapusty to pyszna i kolorowa sałatka, idealna jako dodatek do dań na grillu. łączy w sobie chrupkość czerwonej kapusty, marchewki oraz jogurtowy sos, co sprawia, że jest idealna na letnie dni. Prosta w przygotowaniu i pełna witamin!

Składniki

Przygotowanie

  1. Przekrój pół główki czerwonej kapusty na ćwiartki i posiekaj ją przy użyciu mandoliny.
  2. Pokrój jedną czerwoną paprykę w kostkę i dodaj do posiekanej kapusty.
  3. Pokrój jedną średnią czerwoną cebulę w paseczki i dodaj do miski z resztą składników
  4. Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
  5. W garnuszku wymieszaj 60 ml octu jabłkowego z 4 łyżkami cukru i zagotuj, aż cukier się rozpuści.
  6. Zalej gorącym octem kapustę, ponownie wymieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  7. Jeśli używasz rodzynek, sparz je wrzątkiem i odstaw na 5 minut, a następnie dodaj do surówki.
  8. W szklance wymieszaj 2 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, łyżeczkę przyprawy curry to jest sos.
  9. Dodaj sos do kapusty, wymieszaj, dodaj namoczone rodzynki i dokładnie wymieszaj całość.
  10. Schłodź surówkę w lodówce przez co najmniej pół godziny przed podaniem.
  11. Smacznego i miłego jedzenia!
Surówka Colesław z Czerwonej Kapusty

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Surówka Colesław z Czerwonej Kapusty, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up