Surówka z cukinii, marchewki i cebuli

Surówka z cukinii, marchewki i cebuli to szybki i prosty przepis na lekki dodatek do obiadu lub grilla. Warzywa są krojone na cienkie paseczki, a następnie delikatnie wymieszane z sosem z octu, oliwy, soli i pieprzu. Surówka ta jest pysznym i zdrowym uzupełnieniem posiłku, pełnym świeżości i chrupkości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Por przecinamy na 4 części i drobno siekamy, dodajemy do cukinii, posypujemy 3/4 łyżeczki soli, mieszamy i pozostawiamy na durszlaku na około 10-15 minut.
  3. Drobno siekamy pęczek koperku.
  4. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  5. Jabłko również ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny.
  6. Dodajemy jabłko do cukinii z porem.
  7. Dodajemy drobno siekany kiszony ogórek.
  8. Dodajemy 1 kopiastą łyżkę majonezu.
  9. Ścieramy 1 ząbek czosnku i dodajemy do surówki.
  10. Dodajemy posiekany koperek.
  11. Całość mieszamy dokładnie.
  12. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
  13. Surówkę jeszcze raz mieszamy i można podawać.
Surówka z cukinii, marchewki i cebuli

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Surówka z cukinii, marchewki i cebuli, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up