Surówka z selera naciowego i jabłka: pyszny dodatek do obiadu

Surówka z selera naciowego i jabłka to szybki i prosty dodatek do obiadu, który doda świeżości i chrupkości. Połączenie chrupiącego selera naciowego z lekko słodkim jabłkiem tworzy doskonałą kombinację smaków. Surówka doskonale pasuje do dań mięsnych i rybnych, a także jako uzupełnienie sałatek. Gotowa w kilka minut, idealna na każdą okazję.
Składniki
Przygotowanie
- Oczyść 2 sztuki selera naciowego, pokrój na drobne kawałki.
- Smaż cebulę (0,5 sztuki) na 2 łyżkach oleju przez około 2 minuty.
- Dodaj pokrojony seler naciowy do cebuli i smaż przez 2-3 minuty.
- Dodaj 10 łyżek ryżu i gotuj przez 1-2 minuty.
- Przygotuj 1 litr wywaru warzywnego.
- Stopniowo dodawaj wywar warzywny do ryżu, mieszając co jakiś czas
- Po kilku minutach kolejno dolewaj wywar warzywny, aby zakrył ryż.
- Kiedy ryż jest gotowy, wyłącz gaz i dodaj 1 łyżkę masła oraz 3 łyżki parmezanu
- Pozostaw risotto na gazie wyłączonym przez 2 minuty.
- Przełóż risotto na talerze i podawaj.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Surówka z selera naciowego i jabłka: pyszny dodatek do obiadu, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.
Dodaj komentarz
Zalecamy również