Syrop z dzikiej róży - przepis

Syrop z dzikiej róży to prosty przepis na pyszny i zdrowy napój, który idealnie sprawdza się w okresie jesienno-zimowym. Aby go przygotować, wystarczy sparzyć owoce dzikiej róży wrzątkiem, pozostawić do przestygnięcia, a następnie odcedzić i dodać cukier. Gotowy syrop doskonale smakuje dodany do herbaty lub wody, dodając nie tylko wyjątkowego aromatu, ale także korzystnych właściwości zdrowotnych.
Składniki
Przygotowanie
- Zbierz dojrzałe owoce dzikiej róży w sierpniu do października, gdy nabiorą koloru, ale nie będą zbyt miękkie.
- Oczyść owoce dzikiej róży usuwając orzeszki wraz z włoskami.
- Susz owoce dzikiej róży w całości lub po rozcinku, aby zachować naturalną barwę i właściwości.
- Po wysuszeniu owoce będą gotowe do wykorzystania w różnych przepisach.
- Przygotowanie syropu z dzikiej róży:
- Zbierz potrzebne składniki: wysuszone owoce dzikiej róży, woda, ewentualnie cukier.
- Oczyść owoce dzikiej róży i wstaw je do garnka.
- Zalej owoce wodą, tak aby były przykryte.
- Gotuj owoce na wolnym ogniu do momentu, gdy zmiękną i oddadzą swoje aromaty do wody.
- Odczekaj, aż syrop lekko przestygnie, a następnie przecedź go, aby pozbyć się pozostałości owocowych.
- Dodaj ewentualnie cukier, aby dosłodzić syrop, jeśli uważasz, że jest to konieczne.
- Przelej syrop do butelek lub słoików, aby przechowywać go z dala od światła słonecznego.
- Syrop z dzikiej róży można wykorzystać do przygotowania herbaty, deserów, koktajli czy jako dodatek do potraw.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Syrop z dzikiej róży - przepis, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również